Svensk standup historia
Svenska standup komiker och deras historia
Kan du tänka dig ett land utan skratt? Det låter dystert, eller hur? Men fram till 1970-talet var detta verkligheten för Sverige. På den tiden existerade standup comedy som vi känner till den idag helt enkelt inte – det fanns inga öppna mikrofonkvällar eller mainstream-shower, och skämt var långt ifrån vardagsmat. Men i och med att en djärv komiker tog sig upp på scenen 1978 förändrades allt detta. Sedan dess har svensk standup stadigt ökat i popularitet så följ med på en resa med oss för att upptäcka när och hur standupen först dök upp i Sverige!
När svensk standup uppstod på 1970-talet innebar det ett stort avsteg från traditionell svensk komik. Före denna period användes skämt främst som en form av politisk satir, och det fanns lite eller inget utrymme för improvisation eller experiment. Men när Lars Gullin klev in på scenen 1978 skrev han historia som Sveriges den första professionella ståuppkomikern.
Snabb utveckling
Lars blev en omedelbar succé och snart följde andra komiker i hans fotspår. Olof Strandberg, som gjorde sig ett namn med karaktären ”Kul-Ola”, anses ha introducerat den svenska publiken till mer traditionella skämt och kvicka ordvändningar. Samtidigt tog Johan Wester komedin till en ny nivå med sina kabaréliknande föreställningar med musik och sketcher.
Under de följande decennierna ökade standupkomiken i Sverige gradvis i popularitet. Antalet professionella komiker ökade stadigt och många unga artister stod på scenen för första gången. Platser runt om i landet började anordna regelbundna open mic-kvällar, vilket gav nya komiker en plattform för att visa upp sitt arbete.
I dag är standup comedy fast förankrat i den svenska kulturen. Från de största städerna till de minsta orterna är det lätt att hitta en lokal som håller öppna möten eller regelbundna föreställningar. Det finns till och med flera stora festivaler som ägnas åt stand-up comedy, bland annat ”Håll Käften”.