Upptäck skärgårdsidyllen: Båtresan från Stavsnäs till Sandhamn

15 juni 2024 Veronica Urena

editorial

I den svenska skärgårdens hjärta ligger två pärlor som var och en berättar sin egen unika historia. Stavsnäs, med sina träbryggor och pittoreska omgivningar, och Sandhamn, en livlig ö full av nautisk charm. Att ta båten mellan dessa två destinationer är en resa som erbjuder mer än bara transport – det är en chans att uppleva den ostörda skönheten och lugnet i Stockholms skärgård. I den här artikeln ber vi dig följa med på en virtuell rutt från Stavsnäs till Sandhamn, där varje vågskvalp berättar en historia om det marina livet i skärgården.

Stavsnäs: Din skärgårdsport

Stavsnäs Vinterhamn är utgångspunkten för många äventyr i Stockholms skärgård. Hamnen är känd som en av de främsta knutpunkterna för båttrafik till de yttre öarna, inklusive Sandhamn. Härifrån kan besökare lätt hoppa på en skärgårdsbåt och bege sig ut på de öppna vattnen för att utforska de många öarna som präglar regionen. Stavsnäs är inte bara en hamn utan även en plats där man kan känna av skärgårdslivet, med lokala butiker och caféer som ljusar upp den lilla samhället.

Som en perfekt startpunkt för ditt äventyr är Stavsnäs också hem till Värmdö, en ö som erbjuder vacker natur och charmiga promenadstråk. Besökare kan njuta av att se båtar glida in och ut ur hamnen medan de laddar upp för vidare färd mot Sandhamn, en resa som bjuder på andlöst vackra vyer och möjlighet att se djurlivet i skärgården.

Sandhamn: En seglares oas

Efter en avkopplande båtresa genom den blågröna labyrinten av öar når man snart Sandhamn en ö som sedan länge är synonym med segling och skärgårdsliv. Hem till den anrika Kungliga Svenska Segelsällskapet och plats för många seglingstävlingar, Sandhamn pulserar med aktivitet under sommarmånaderna. Gästhamnen fylls med segelbåtar från när och fjärran, och hamnpromenaden erbjuder en mängd caféer, butiker och restauranger.

Förutom segling har Sandhamn också en rik historia att utforska. Du kan promenera genom de smala gränderna med charmiga trähus, besöka Sandhamns museet eller helt enkelt njuta av de långa sandstränderna som är en fröjd för soldyrkare. Det är en plats där varje hörn avslöjar en ny skatt, och tiden verkar rinna iväg lite långsammare.

båt stavsnäs sandhamn

Aktiviteter och upplevelser

Upplevelserna mellan Stavsnäs och Sandhamn är många och varierade. Förutom båtturen och det rika kulturutbudet, kan besökare ta del av kajakpaddling, fisketurer och skärgårdsvandringar. Att uppleva skärgården från vattnet ger en helt ny bild av den svenska naturens skönhet, samtidigt som man får möjlighet att utforska isolerade vikar och små öar som endast är tillgängliga med båt.

Om du är intresserad av att fördjupa dig i skärgårdslivet, varför inte boka in en övernattning i Sandhamn? Det finns gott om boendealternativ, från hotell och B&B till att hyra din egen stuga. Att se solen gå ner och upp i denna ö-värld är en upplevelse som verkligen kan inskärpa en känsla av lugn och förundran.

Planera din båtresa

En båttur från Stavsnäs till Sandhamn är en resa som står för så mycket mer än sträckan mellan två punkter. Det är en kulturell och naturbunden upplevelse som låter dig upptäcka det bästa av den svenska skärgården. Oavsett om du söker äventyr, avkoppling eller bara en paus från storstadens brus, lovar vi att denna resa ger minnen för livet. Så ta steget och boka din tur idag för att utforska idyllen mellan Stavsnäs och Sandhamn med Roslagens Sjötrafik och se skärgården från dess absolut bästa sida.

Läs mer om båt Stavsnäs Sandhamn!

Fler nyheter